HomePage Inapoi
Denumirea Biserica de lemn "Sf. Nicolae"
Parohia Parohia Sf. Nicolae Ghirbom
Datare 1688
Tip Biserică de lemn
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Alba
Localitate GHIRBOM
Comuna BERGHIN
Episcopie/Arhiepiscopie Arhiepiscopia Alba Iuliei
Mitropolie Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului
Cod oficial LMI 2004 AB-II-m-A-00231
Descriere Biserica de lemn din cu hramul „Sf. Nicolae” este un lăcaş de cult ridicat in secolul al XVII-lea, în anul 1688. Din inscripţia săpată în grinda bisericii de la Ghirbom, distrusă în parte, prin mărirea golului intrărilor, aflăm anul 1688, ca şi numele lui „Surcea Dumitru ispititul bisericei”, căruia îi adaugă semnele lui de mare meşter.
De dimensiuni modeste, biserica are planul dreptunghiular, cu absida decroşată, poligonală cu cinci laturi. In forma sa initiala, biserica nu avea prispă şi clopotniţă; ele au fost adăugate în secolul al XIX-lea si la inceputul secolului XX (1916). Traversele originale ale boltilor, sculptate au fost inlocuite de alte arce transversale. Clopotniţa este îngustă, de secţiune pătrată ridicata pe pronaos. În scopul cuprinderii sub acelaşi acoperiş a prispei, adăugată pe latura de sud, a fost modificată şarpanta, lărgindu-se, drept care se văd, din afară, bolţile semicilindrice, aceea a absidei fiind racordată pe est, prin trei fâşii curbe. Pereţii lăcaşului au fost zugrăviţi la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Din analogia urmelor rămase din această podoabă, în limitele posibile, cu picturi si elemente pictate din zonă, se poate aprecia că aici a lucrat Nicolae zugravul, în anii în care realiza şi tâmpla de la Hăpria. Din păcate pictura este aproape în întregime distrusă.
Lăcaşuri de cult din România; Biserica de lemn Sf. Nicolae; ; ; 1688; 1688; ; Biserică de lemn; ortodox; Orthodox; orthodoxe; GHIRBOM; BERGHIN; Alba; ; Arhiepiscopia Alba Iuliei; Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului;