HomePage Inapoi
Denumirea Biserica de lemn "Sf. Gheorghe"
Parohia Parohia Sf. Gheorghe Şpălnaca
Datare sec. XVIII, renovată 1865
Tip Biserică de lemn
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Alba
Localitate ŞPĂLNACA
Comuna HOPÂRTA
Episcopie/Arhiepiscopie Arhiepiscopia Alba Iuliei
Mitropolie Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului
Cod oficial LMI 2004 AB-II-m-B-00368
Descriere Biserica de lemn din Şpălnaca, comuna Hopârta, judeţul Alba a fost ridicată în secolul al XVIII-lea si poartă hramul „Sf. Gheorghe”.
Edificiul de cult este aşezat in sud-estul satului, alaturi fiindu-i clopotniţa de lemn, detaşată, situata la sud vest de biserica. Intrarea in biserica se face printr-un pridvor situat in aripa vestica a lacasului. In interior biserica se imparte in pronaos, naos si altar, separate intre ele prin pereti de lemn. Pereţii navei înscriu un dreptunghi, iar ai absidei sunt retraşi faţă de aceştia fiind uşor trapezoidali. În elevaţia interiorului se află o boltă comună, peste naos şi pronaos, de formă semicilindrică, în timp ce absida are o formă semicilindrică uşor îngustată spre est, unde este intersectată cu un timpan înclinat.La intrarea de vest este încrustat anul 1865, an ce reprezinta anul refacerii bisericii. Biserica a fost repictata intre 1868-1869 de către Profirie Ţarlea( Sarlea?!) de la Feisa (de pe Tarnave) cu scene biblice, conform unei inscriptii chirilice pastrate in biserica. Iconostasul este si el zugravit. Data inceperii repictarii bisericii se gaseste pe scena Răstignirii şi pe cea a Coborârii de pe Cruce.
Lăcaşuri de cult din România; Biserica de lemn Sf. Gheorghe; ; ; sec. XVIII, renovată 1865; 1701; 1800; Biserică de lemn; ortodox; Orthodox; orthodoxe; ŞPĂLNACA; HOPÂRTA; Alba; ; Arhiepiscopia Alba Iuliei; Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului;